ŠTO JE VASTU (VASATI)?

PRIČA

Nekad davno sela su uvijek imala jednog istaknutog učitelja (Gurua) koji je bio znalac svih Veda - znanja (arhitekture, astrologije, fizičkih vježbi, nauke o zdravlju, sviranju itd.).
On je bio primjer umjetnosti života. Ljudi su uvijek dolazili k njemu po savjete za različita područja i svi su bili sretni i zdravi.
Primjerice, dođe k njemu neki čovjek i pita za savjet kako da gradi kuću, pošto planira imati ženu i djecu. Majstor mu savjetuje što treba raditi; izradi mu nacrt kuće, kaže mu najpovoljniji datum za ženidbu, preporuči mu kakvu vrstu hrane da jede a koju da izbjegava, kakve vježbe da prakticira da bi mu tijelo bilo zdravo, i slično.
I čovjek podigne kuću, oženi se. Nakon nekog vremena zapadne u teškoće. Razbolio se on, žena ne može imati djecu, itd.
Otišao je k Guruu i ispričao mu svoje probleme. Što mislite, što je na to Guru rekao? Prvo što je rekao bilo je «krivo sam te savjetovao. Ja sam kriv što patiš.» I to ga naravno tjera na daljnje razmišljanje zbog toga što ima osjećaj odgovornosti i suosjećanja!!!
Što bi netko na njegovom mjestu rekao u današnje vrijeme? Vjerojatno bi rekao «Baš me briga, nisam ja kriv za tvoje bolesti. To je tvoja sudbina (karma), osim toga, svatko boluje od neke bolesti».
Gledajući s neutralnog stajališta, on je u pravu. Danas se kuće grade prema najnovijim standardima i najmodernijim materijalima i tu naizgled nema greške.
Što je učitelj nekada savjetovao, to je i živio. Preporučivao je onu vrstu hranu koju je i sam jeo.
Danas razni učitelji preporučuju proizvode farmaceutske industrije a da ih NIKADA nisu probali. Savjetuju nepušenje dok sami puše. Savjetuju nekonzumiranje alkohola, a istovremeno ga sami konzumiraju.
Što se tiče arhitekture i vastua u današnje vrijeme, bilo bi dobro da arhitekti ponekad zapitaju ljude kako žive u kućama i stanovima koje im projektiraju, imaju li dovoljno svijetla, osjećaju li se dobro, itd. Da li se žene u tim stanovima osjećaju jednako kao muškarci ili ne, imaju li svi stanari zajedničke bolesti?
Na taj bi način lako došli do zaključaka do kojih sam i ja došao. Osobno sam uvijek u kontaktu s ljudima kojima sam radio idejne projekte za kuće. Vjerojatno ću ih i nakon 10–20 godina pitati kako se osjećaju u tim kućama. I ja i moji učenici radimo istraživanja na tom području pa možda to jednog dana objavim u nekoj knjizi.
Od kada sam počeo proučavati Vastu, jedna mi je stvar cijelo vrijeme bila na umu, a to je da li ta filozofija funkcionira u praksi.
Zadnjih nekoliko godina intenzivno sam proveo na terenu proučavajući Vastu na licu mjesta. Prošao sam više od 300 stanova i ono što sam otkrio je zbilja fantastično.
Vastu doista funkcionira 100%. Nakon toga sam počeo gledati objekte drugim očima. Vidim da je u ovom pojavnom svijetu sve vastu, baš kao što je to rekao moj učitelj Marcus Schmieke – da je vastu svaki omeđen prostor. Da, dobro ste pročitali, baš SVAKI. Što to znači? Sve što je omeđeno, ima granice i može se izmjeriti naziva se vastu. Svaka stvar koja ima dužinu i širinu (ili visinu) je vastu.
Dakle ljudsko tijelo je vastu, stol je vastu, auto, CD, olovka, knjiga itd.
U svakom od nabrojenih predmeta je živa energija, ili mogli bismo reći inteligencija, svjesnost. Ta svjesnost se nalazi u atomima predmeta koji nas "čuje" i "osjeća".
Kako se ponašamo prema predmetima, tako će i oni reagirati na nas. Utjecaj nekih predmeta na nas je manji, dok neki poput kuće imaju jako velik utjecaj, što dokazuje i izreka da kuća nije samo skupina cigli.
U davna vremena u Indiji Vastu se zbog velike važnosti proporcija koristio u gradnji palača i hramova, dok običnim kućama i ostalim građevinama nije pridavana pažnja.

natrag........................................................naprijed